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SOME ISSUES THAT THE AUTHORS  

HAVE SEEN WITH SOME RESERVE STUDIES 
 

May 03, 2017 
 

By:  Sara E. Barry, CAM PCAM & Donald B. Barry, RS & RSS  

 

Among other issues, many reserve studies are hard to understand.  At times, community managers 

will contact us and ask us to help them out to determine many of the issues that are required to be 

disclosed with the budget annually. We ask them to e-mail the study to us and we can’t find what 

they need to put in the budget either.   Here is the NRS section that they seem to have the most 

problems finding in the studies. We have highlighted the section (Section 1 (b)) below where the 

issues are:  

 

NRS 116.31151  Annual distribution to units’ owners of operating 

and reserve budgets or summaries of such budgets and policy for 

collection of fees, fines, assessments or costs; ratification of budget. 
 

      1.  Except as otherwise provided in subsection 2 and unless the declaration of a common-

interest community imposes more stringent standards, the executive board shall, not less than 30 

days or more than 60 days before the beginning of the fiscal year of the association, prepare and 

distribute to each unit’s owner a copy of: 

      (a) The budget for the daily operation of the association. The budget must include, without 

limitation, the estimated annual revenue and expenditures of the association and any contributions 

to be made to the reserve account of the association. 

 

      (b) The budget to provide adequate funding for the reserves required by paragraph (b) 

of subsection 2 of NRS 116.3115. The budget must include, without limitation: 

             (1) The current estimated replacement cost, estimated remaining life and estimated 

useful life of each major component of the common elements and any other portion of the 

common-interest community that the association is obligated to maintain, repair, replace or 

restore; 

             (2) As of the end of the fiscal year for which the budget is prepared, the current 

estimate of the amount of cash reserves that are necessary, and the current amount of 

accumulated cash reserves that are set aside, to repair, replace or restore the major 

components of the common elements and any other portion of the common-interest 

community that the association is obligated to maintain, repair, replace or restore; 

             (3) A statement as to whether the executive board has determined or anticipates that 

the levy of one or more special assessments will be necessary to repair, replace or restore any 

major component of the common elements or any other portion of the common-interest 

community that the association is obligated to maintain, repair, replace or restore or to 

provide adequate funding for the reserves designated for that purpose; and 

             (4) A general statement describing the procedures used for the estimation and 

accumulation of cash reserves pursuant to subparagraph (2), including, without limitation, 

http://www.leg.state.nv.us/NRS/NRS-116.html#NRS116Sec3115
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the qualifications of the person responsible for the preparation of the study of the reserves 

required by NRS 116.31152. 

      2.  In lieu of distributing copies of the budgets of the association required by subsection 1, 

the executive board may distribute to each unit’s owner a summary of those budgets, accompanied 

by a written notice that: 

      (a) The budgets are available for review at the business office of the association or some other 

suitable location within the county where the common-interest community is situated or, if it is 

situated in more than one county, within one of those counties but not to exceed 60 miles from the 

physical location of the common-interest community; and 

      (b) Copies of the budgets will be provided upon request. 

 

      3.  Within 60 days after adoption of any proposed budget for the common-interest 

community, the executive board shall provide a summary of the proposed budget to each unit’s 

owner and shall set a date for a meeting of the units’ owners to consider ratification of the proposed 

budget not less than 14 days or more than 30 days after the mailing of the summaries. Unless at 

that meeting a majority of all units’ owners, or any larger vote specified in the declaration, reject 

the proposed budget, the proposed budget is ratified, whether or not a quorum is present. If the 

proposed budget is rejected, the periodic budget last ratified by the units’ owners must be continued 

until such time as the units’ owners ratify a subsequent budget proposed by the executive board. 

      4.  The executive board shall, at the same time and in the same manner that the executive 

board makes the budget available to a unit’s owner pursuant to this section, make available to each 

unit’s owner the policy established for the association concerning the collection of any fees, fines, 

assessments or costs imposed against a unit’s owner pursuant to this chapter. The policy must 

include, without limitation: 

      (a) The responsibility of the unit’s owner to pay any such fees, fines, assessments or costs in 

a timely manner; and 

      (b) The association’s rights concerning the collection of such fees, fines, assessments or costs 

if the unit’s owner fails to pay the fees, fines, assessments or costs in a timely manner. 

      (Added to NRS by 1999, 2993; A 2003, 2241; 2005, 2605; 2009, 1205, 1735, 2806) 

Why don’t the directors and the manager’s see that the above section is put into the RFP so that a 

one page document just needs to be included with the budget vs. trying to pick the study apart to 

find these points that are required by law to be included in the budget? Getting the information 

wrong, leaves the person who had to search diligently to try to find everything open for errors as 

well.  It would save on copying costs and potential errors transferring data from a study to another 

document for inclusion. (A sample copy is shown on the last page of this article.)  

 

NAC 116.425 was changed to reflect terminology in the 

Administrative Code to reflect the proper terminology to be used in 

the study in Nevada.  R050-13A states the following:  
   

(m) A general statement describing the objectives of the funding plan that is designed to allocate 

the costs for the maintenance, repair, replacement and restoration of the major components of the 

common elements and the methods used in projecting the 30-year funding plan, using the 

following terms and discussing, where applicable: 

 

http://www.leg.state.nv.us/NRS/NRS-116.html#NRS116Sec31152
http://www.leg.state.nv.us/Statutes/70th/Stats199919.html#Stats199919page2993
http://www.leg.state.nv.us/Statutes/72nd/Stats200318.html#Stats200318page2241
http://www.leg.state.nv.us/Statutes/73rd/Stats200525.html#Stats200525page2605
http://www.leg.state.nv.us/Statutes/75th2009/Stats200912.html#Stats200912page1205
http://www.leg.state.nv.us/Statutes/75th2009/Stats200917.html#Stats200917page1735
http://www.leg.state.nv.us/Statutes/75th2009/Stats200927.html#Stats200927page2806
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(1)  Full funding; 

(2) Threshold funding; and 

(3) Baseline funding; 

 

Nowhere does it reference Level 1,2 or 3.  That is used in some other states and is not to be 

confused with what the above says.  Just because it has a (1), (2) and (3) before it does not mean 

that is the term to be used in the study as Level 1, Level 2 or Level 3.  The study has to show the 

words stated above.  

 

A sample of the form you will want to require the properly licensed reserve study 

specialist to include in their Nevada reserve studies is shown on the last page of 

this article.  
 

R050-13 CA also includes a requirement that the new 5 year study 

start on the date of the site inspection (or last date if multiple dates) 

completed by the reserve study specialist. The study must have the 

beginning and ending date for which the reserve study is prepared.   

This must be shown on the report for the association to comply.  If the  

inspection was performed in January and the study was completed and sent to the association in 

April, guess which date is the date that starts the clock ticking for the new study?   Here is what 

the section states :  

 

“For the purposes of paragraph (a) of subsection 1 of NRS 116.31152, the 5-year period for 

conducting a reserve study commences on the date on which the on-site inspection of the major 

components is performed”. 

 

LCB File No. R050-13 CA, which was Effective on August 10, 2015, 

section 11 states that the study must include the following:  

“ A listing of any significant components of the common-interest 

community that the association may be obligated to maintain, repair, 

replace or restore, which are not included in the funding projection in 

the reserve study and the reason for excluding those components from 

that funding projection.”  
 

An example of this requirement would be underground pipes, street replacement, internal 

electrical, internal plumbing, storm drains, roofs, etc. for those things that might all outside of the 

30 year reserve funding requirement.   Those must be listed in the study so that directors know that 

they could or will be brought in at some point and if significant, they can start funding earlier to 

lower the burden on owners. Many of these components will require a professional (i.e., civil 

engineer, building engineer, etc.). 
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A nice feature to have on the form would be the 210 day date that from the first draft  the reserve 

study specialist expects to hear back from the board since the board has to adopt it within 210 days 

of the first draft and send the form into the NRED. It would be a good reminder to the manager 

and the board to calendar this necessary action.  

 

Funding Methods  
 

This is a topic of extreme controversy within our industry. With the three funding methods, there 

is an extreme variation of reserve funding goals as well as safety of the associations financial 

health. Many believe that Full Funding is the safest way to fund. Others actually believe that 

Baseline Funding is fine even though it can allow the association’s reserve fund to fall to $0.00 

one or more times within the 30-year window. Developers love this method since is allows for the 

lowest assessment level during their selling period. Unfortunately, it leaves the new owner board 

with a dilemma when they discover that they may now have to significantly raise assessment levels 

to provide for adequate funding of both the OPERATING budget AND the RESERVE budget. 

This author believes that this method should not be allowed as a funding goal. 

 

While Full Funding is generally used by many Providers, Threshold Funding is also an acceptable 

method as it provides flexibility where the other two methods are limited. With many associations, 

particularly much older developments (townhomes, condos) full funding is an impossible goal. 

Setting a reachable level short term gives the association the ability to establish reasonable 

assessment levels while building their reserve funds. Over time, the funding level can be increased 

if it makes sense for that particular community. Association’s in Nevada have had since 1999 to 

get their finances in order, when the laws were passed. It is sad that this condition still exists in the 

industry.  

 

A misunderstanding also exists as to the meaning of “Full Funding.” Some believe, incorrectly, 

that Full Funding means that you have to have all the money necessary to maintain, repair or 

replace the association’s components at any point in time. Not true. What Full Funding means 

can be bests explained by an example. 

 

You have three components: 

1. Swimming pool re-plaster … $10,000 every 10 years … put $1000 away every year. 

2. Replace roofs …. $80,000 every 20 years … put $4000 away every year. 

3. Repaint Clubhouse … $8000 every 8 years … put $1000 away every year. 

 

The table would look like this … 

 

POOL 1000 1000 1000 1000 1000 1000 1000 1000 1000 1000 

ROOFS 4000 4000 4000 4000 4000 4000 4000 4000 4000 4000 

PAINT 1000 1000 1000 1000 1000 1000 1000 1000 1000 1000 

expense        8000  10000 

Totals 6000 12000 18000 24000 30000 36000 42000 40000 46000 42000 
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Therefore, to be Fully Funded means that you have accumulated the total shown in the Totals 

line each year. If you do, it means that you have put aside that amount annually as stated in the 

reserve study. You are Fully Funded. 

 

Clearly, Full Funding is the safest way for a community to fund their reserves for the majority of 

communities. Whichever method is used, it should be clearly stated in the reserve study which 

method has been used. If multiple methods are presented, it should be clearly noted which method 

is recommended for that particular association.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


